Rabarbervin af vinrabarber.

Der findes flere forskellige slags rabarber. Navnet vinrabarber giver sig selv. Det er den mest aromatiske af rabarbertyperne og den, der bør bruges, når man vil lave rabarbervin.

Rabarber indeholder Oxalsyre. Bider man i en rå rabarber er man ikke i tvivl om er der er masser af syre i. Oxalsyre er usundt og derfor starter fremstillingen af rabarbervin med at binde/fælde oxalsyren så rabarberen bliver syrefri.Dernæst tilsættes syre som kan bidrage positivt til vindannelsen. Resultatet er en syrlig rosé lignende vin.

Desværre skal man næsten have en hel rabarbermark for at få nok stængler til et bryg. Jeg var engang så heldig at ejeren af en rabarbermark, ønskede sine vinrabarber erstattet af anden afgrøde. Jeg fik så muligheden for at plukke rent. Det var et rimeligt godt tidspunkt at plukke rabarber til vin - tidligt i juni. Det tog mange timer, men det lykkedes at samle rabarber nok til 2 balloner med hver 25 l’s produktion. Da marken var plukket ren, havde jeg en trillebør med rabarber.

Efter skylning, afskæring af knolde og blade var der ca. 28 kg.

Det skulle række til 2 balloner af 25 l hver resulterende i ca 22 l rosevin.

25 l rabarbervin Rosetype

Først vaskes stænglerne og blade og knolde skæres bort. Derefter skæres rabarberne i tern og overhældes med ca. 5 l vand og koges til de kan saftes ved presning gennem et siklæde. (Alternativt kan kan safte rabarber med en dampsafter) Den resulterende saft tilsættes 30 g kridt. Det binder og udfælder oxalsyren fra frugten. I bunden samles et hvidt kridtlag, der ikke skal med i gæringsprocessen. Dagen efter hældes saften på ballon.Da der ikke er mere syre i massen skal der tilsættes syre, som kan være 200 g citronsyre. Der tilsættes 2 kg sukker som sukkerlage, 10 g gærnæringssalt og vand til 19 l. Når temperaturen er under 25 grader tilsættes pectolaseenzym og forkultur.

Der tilsættes 1,25 kg sukker ca. hver 3. dag.

Omstikkes ved gærophør og når vinen er halv og helt klar. 1 g svovl ved hver omstilkning.

Min rabarbervin smagte noget syrligt og var meget lang tid om at klare. Der blev dog ikke tilsat klaringsmidler. Andre opskrifter angiver en lidt tynd vin, uden for meget selvstændig smag, der kan opblandes med andre vine.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Vindruer] [Hedvine af vindruer] [Æbler] [Mjød] [Rabarber] [Mælkebøttevin] [Rosinvin] [Æble og Ribs] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]