Sukkertyper

Tørsukker består af sakkarose (rørsukker) der kan spalets til fruktose (frugtsukker) og glucose (druesukker). I mosten findes også glucose og fruktose og andre højere sukkertyper.

De fleste vinopskrifter kræver tilsætning af sukker. Man kan udmærket bruge almindelig dansk melis, der ikke er bleget med ultramarin og hvor sukkeret naturligt bliver hvidt ved fabrikationen. (se sukkerfabrikkernes hjemmeside)

Sukkeret kan opløses i vin eller vand og hældes i ballonen, men for at sikre gæringen de bedste muligheder, anbefales at tilsætte sukkeret som sukkerlage ved først at koge sukkeret til glukose.

Man bruger ½ l. vand til 1 kg sukker. Vandet koges op og sukkeret tilsættes under omrøring. Når alt sukkeret er opløst og sukkerlagen nærmer sig kogepunktet igen køles der ned til under 25 grader før tilsætning til den gærende most.

Har man druesukker kan det opløses i kogt vand og tilsættes direkte.

Honning, som næsten udelukkende består af sukker kan også benyttes som gæringsegnet sukker, specielt i aromatiske og søde vine. Honningen koges i den halve mængde vand og tilsættes efter afkøling.

Ved beregning af sukkermængde i forhold til den ønskede alkoholprocent bruges følgende formel.

16 g sukker pr l vin giver 1% øgning i alkohol. Det betyder at 400 g sukker i 25 l vin øger alkoholprocenten med 1%. Man skal huske at medregne det sukker, der er i mosten ved beregningerne. Sukkerindholdet i mosten kan måles med en oechslevægt.

Der må aldrig tilsætte så meget sukker af gangen, at den gærende most når på en oechslevægt på over 80. Typisk vil man vente til en oechslevægt på 10-15 og så tilsætte 1 kg sukker.Oechlevægt

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Ballon] [Bentonite] [Dampsafter] [Eddike] [Etiketter] [Flaskning og tapning] [Gærnæringssalt] [Gærrør] [Gærstop] [Hydrering af tørgær] [Hævert omstilkning] [Instrumenter] [Klaring og filtrering] [Lagring og modning] [Malolaktisk gæring] [Pasteurisering] [Pectolase enzym] [Propapparat] [Svovl og Sulfitter] [Sukker] [Vand] [Vingær] [Vinifikation] [Vinsygdomme] [Æblesaft] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]