Dampsafter.

Apparat til udtrækning af saft fra frugt.

Ind imellem - særligt om efteråret - udbydes billige saftapparater - såkaldte dampsaftere.

Fordelen ved dampsaftning er at alle frugtens skagsstoffer og saftindhold tvinges ud ved hjælp af dampen, og den koncentrerede sødede saft kan aftappes sterilt og varmt direkte i en varmebestandig beholder - som f.eks en plastic vin ballon.

Bunden består af en gryde eller vandbeholder. Ovenover denne er tildannet en beholder med et hul i midten, der kan lade dampen passere, men opsamler saften fra frugtkurven, der er øverst i arrangementet. Den øverste del er en indsats ovenpå saftopsamleren, og i toppen er der et tætsluttende låg. Fra saftopsamleren er en slange, hvor man kan tappe saften.

Dampsafteren sættes på kogeplade. Der er forskellig tilberedningstid afhængig af hvilken frugt, man safter. Æbler til vinbrygning kan saftes på 1½ time eller kortere. En standardsafter tager max 5 kg. æbler så saftningen skal gentages 3 gange. Det tager så 4½ time for 15 kg æbler. Til gængæld behøver man ikke at overvåge saftningen tæt. Man skal dog sikre sig, at der hele tiden er vand til dampprocessen og at slangen er lukket tæt til. Der sker ikke noget ved at bruge lidt ekstra vand og få de sidste smagsstoffer ud af frugten. Saften skal under alle omstændigheder fortyndes til vinbrygning.

Ved beregningen af frugtmængder ved saftning med dampsafter beregnes samme mængde frugt som ved massegæring. Der kan tabes lidt syre ved dampningen, så acidometeret er en fordel ved beregning af syretilsætning. Der overføres/bevares mere pektin end ved massegæring. Det kan betyde at den færdige vin kan være mere besværlig at klare. En fordel er, at man tilføjer en del af sukkeret direkte under fremstillingen af saften, så den er tilsat fra starten.

Under opskrifter findes en opskrift på æblevin med saft fremstillet på dampsafter.

 

 

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Ballon] [Bentonite] [Dampsafter] [Eddike] [Etiketter] [Flaskning og tapning] [Gærnæringssalt] [Gærrør] [Gærstop] [Hydrering af tørgær] [Hævert omstilkning] [Instrumenter] [Klaring og filtrering] [Lagring og modning] [Malolaktisk gæring] [Pasteurisering] [Pectolase enzym] [Propapparat] [Svovl og Sulfitter] [Sukker] [Vand] [Vingær] [Vinifikation] [Vinsygdomme] [Æblesaft] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]