Hævert

I princippet er en hævert en slange, der kan forbinde to kar eller balloner.

Hvis slangen fyldes med væske vil væsken løbe nedad. For at gøre hæverten lettere at arbejde med er der tilføjet et længere rør med en lille beskyttelseshætte i den ene ende og mange gange et lille rør i den anden.

 

Man bruger en hævert på følgende måde:

Hævertens ene ende (det lange rør) placeres nede i den væske man ønsker at suge væk. Man suger (eller pumper med en autohævert) til slange og rør er helt fyldt med væske. Derefter klemmes slangen sammen eller man sætter fingeren for åbningen man har suget fra. Denne ende placeres lavere end overfladen på væsken - typisk nede i en anden beholder - og nu vil hævertvirkningen fjerne væske fra den første beholder. Transporten fra den ene beholder til den anden hedder omstikning.

Hvis man omstikker sin vin er det vigtigt at ballonen har stået i ro, så urenhederne: gærrester, frugtrester vinsten og andre affaldsstoffer har samlet sig i bunden. Hæverten føres med sin beskyttelseshætte ned over urenhederne, så de ikke suges med op.

Når man tapper på flasker er hævertmetoden også god. Man skal sikre sig, at der en en klemme eller anden lukkemekanisme på slangen, så man kan afbryde tapningen mens man håndterer flaskerne, der skal fyldes med vin.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Ballon] [Bentonite] [Dampsafter] [Eddike] [Etiketter] [Flaskning og tapning] [Gærnæringssalt] [Gærrør] [Gærstop] [Hydrering af tørgær] [Hævert omstilkning] [Instrumenter] [Klaring og filtrering] [Lagring og modning] [Malolaktisk gæring] [Pasteurisering] [Pectolase enzym] [Propapparat] [Svovl og Sulfitter] [Sukker] [Vand] [Vingær] [Vinifikation] [Vinsygdomme] [Æblesaft] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]